http://www.babcsangabor.hu - Babcsán Gábor

Tanfolyamok

Egy előzetes kérdés: neked való sport a hegymászás?

Már hogyne... a hegyi veszélyektől (például a magasságtól-a leeséstől!) való félelem természetes reakciónk. Ez véd meg bennünket attól, hogy ne csináljunk semmi meggondolatlanságot. Egy tízemeletes házról hirtelen lenézve én is érzem a magasság „mámorító” érzését. De néhány nagyon szédülős embertől eltekintve a legtöbbünk rövidebb-hosszabb idő alatt hozzászokik a mászás kitettségéhez. Sőt, egy idő után a „világ feletti madártávlat” örömmel tölt el és motívációt ad.

Másik dolog a megfelelő testalkat kérdése. A világ legjobb sziklamászói között vannak betegesen vékonyak, de igazi köpcösök, sőt néhány kissé túlsúlyoson is megakad a szemünk. Az egyik legjobb angol, homokköves fenomén John Dunne talán csúcsformájában lemehetett 90 kiló alá. Igaz pokolian erős, mint valami favágó és technikásan lépdel, mint egy balett-táncos.

Goethe egykoron azt írta „a zseniallítás 90 %-ban talán csak szorgalom”. Ha kissé kevesebbel beérjük, akkor a dolgok inkább 100%-ban ezen múlnak. A mászás sikeressége elsősorban az akarat, a motíváció és az öröm (!) függvénye. Nagyon komplex természeti sport ez, minden oldalunkat fejleszteni kell hozzá,- de van egy jó hírem, fejlődnek azok „maguktól” is, csak másszunk eleget!

Mik ezek?
Lelkiek: természet szeretete, mászótársunk megbecsülése, utazások kedvelése, mozgás öröme, mostoha körülmények elviselése, kihívások elfogadása, akaraterő, koncetráció és még vagy száz
Testiek: térbeli mozgáskoordináció, izom koordináció, hajlékonyság, relatív erő, vasmarok (,ha megdolgoztunk érte!) és még pontosan kilencvenkilenc

A lényeg : ha a hegyről és a sziklafalról visszaereszkedünk a mindennapokhoz, más színben fogjuk látni a megszokott világunkat. A mászás olyan – Hamvas Bélával után- ,amikor„intenzívebben égsz.” Több erőnk lesz minden máshoz is. Csak lesz egy bökkenő: időnként vissza kell menni a feltöltődéshez a hegyeink és szikláink közé.
De baj ez?


Alapfokú sziklamászó tanfolyam

Ez az első lépcső a sziklamászás és hegymászás territóriumába. Cél a tökéletes kötélbiztosítás, az előlmászás, a kötélereszkedés és a standépítés kifogástalan elsajátítása. A kurzus alapvetően négy nap intenzív mászásból áll, amelyet 2 órás elméleti órák egészítenek ki. Az oktatás helyszíne a Hazánkhoz közeli hegyvidékek (Ausztria, Horvátország, Olaszország) alacsony sziklafalai,de a kurzus végén már lehetőség van magasabb falak megmászására is. Az útvonalak nittekkel tökéletesen biztosítottak, a szikla szilárd, - így objektív veszélyektől mentes környezetben sajátíthatóak el az alapok.

Az elméleti órákon a biztositástechnikán van a fő hangsúly. A mászófelszerelések – különösképpen a kötél – tulajdonságainak ismerete fontos része az interaktív előadásoknak. A négy napos kurzussal tökéletesen elsajátítható a kötélpartiban való biztonságos mászás - általában kinittelt- sziklautakon.

További 2 nap képzéssel ( ez már általában magyar mászóhelyeken zajlik) a résztvevők letehetik a Magyar Hegymászó Oktató Kollégium hivatalos” nyári alapfokú sziklamászó tanfolyam” vizsgáját –ez gyakorlati és elméleti részből áll. Az elméleti órák további témakörei: elsősegély, hegyi veszélyek, alpinizmus története, kalauzok használata, Tiroli Deklaráció,stb.

A kora tavaszi és késő őszi időszakokban a kurzusok legoptimálisabb helyszíne a napsütötte horvát tengerpart . A melegebb idényben az osztrák Rax (Höllenthal, Bécstől 70 km-re) az ideális helyszín. Itt a környezet erősen magashegységi. A magas falak, a kiadósabb gyaloglások miatt ez a helyszín jó rávezető lesz az alpin sziklamászások világába, amely a következő lépcsőfok – „nyári alpesi mászótanfolyam „– lesz majd.

A kurzus kis csoportos:2-4 fő keretben történik. Ez biztosítja a gyors fejlődést, de az élmény is ugyanaz, mintha „igaziban” másznánk már a hegyen.

Nyári alpesi mászótanfolyam

A nyári alpesi mászótanfolyan célja, hogy a haladók az alpesi sziklafalakon teljes biztossággal és önállóan mozoghassanak. 3-4-5 napos kurzus (természetesen hétvégével!) helyszine az Keleti-Alpok 100-500 méteres mészkőhegyei, de lehetőség van a Magas-Tátra vad grénitvilágába is belekóstolni.

A kurzus során a résztvevők elsajátítják az önálló előlmászást a sok kötélhosszas alpesi falakon. A tradicionális biztosítások (kötélgyürűk, ékek, friendek, szögek, stb.) tökéletes ismerete elsődleges itt. A kalauzok használata, az útvonal választás, a felkészülés, a tájékozódás és az útvonal keresés a tapasztalt alpinisták fontos képességei. A standkészítés, a komplikált ereszkedőmanőverek, a kettős kötéltechnika, a jumarozás, a mesterséges mászás alapjai szintén a kurzus lényeges elemei.

Oktatás: személyre szabottan vagy kis csoportban (2 oktatott) a Hegyisport mászóiskola keretében.

E kurzus az első szép szerelem lesz az alpin mászásaid hosszú során!

Téli alpesi mászótanfolyam

A Téli alpesi tanfolyam a hármas mászóképzés koronája. Ezzel tapasztalatokat és jártasságot szerzünk a hó és jég uralta hegyek között, - ez az Alpok magasabb csúcsait nyáron is jellemzi. Atéli tanfolyam helyszine általában a MagasTátra, ez a mokány és vad magashegység, amely történetében a magyar mászók alapvető szerepet játszottak.

A tanfolyam 5 napos intenziv gyakorlati éselméleti oktatásból áll, amelynek bázisául egy hangulatos tátrai menedékház szolgál.

A témakörök: mászás meredek havon és firnen, jégmászás, ezek biztositása, lavinaismeretek, mentés lavinából, gleccserjárás, társmentés hasadéhból, téli mászófelszerelések, téli veszélyek, felkészülés a télre,stb.

Az oktatás lehet egyénileg vvagy kis csoportban. A Hegyisport minden télen szervez 5 napos tátrai téli oktatótábort.

Jégmászás

E négy napos kiruccanás bevezetés a komoly alpinizmus világába. Azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek sziklamászó tapasztalatokkal, illetve azoknak, akik normál utakon már jártak magas hegyeken (Magas-Tátra, Alpok) és tovább szeretnének lépni. Ami szükséges még: kalandvágy és némi hidegtűrés! – mert a cél: meredek és megfagyott vízesések mászása. A két mászónap alatt megtanulhatóak a komoly jégmászás alapjai: a jégen való mászótechnika és a speciális téli biztosítástechnika egyaránt. A kurzus biztonságos, mivel a résztvevők kizárólag felsőbiztosítással mozognak!

A helyszínek a Magas-Tátra illetve az Osztrák Alpok. Szállás menedékházban. Utazás teleautó rendszerben. Szükséges a téli ruházat és a kemény bakancs. A mászófelszerelést (hágóvas, jégcsákány, stb) biztosítjuk.

Ez a jéghideg élménymászás komoly alapot ad később az alpesi csúcsok világában!

Hótalpazás

Puha és nagy hóban is elérhetőek a téli hegyek, ha hótalpat csatolunk lábunkra. A hótalpazás sportos mozgásforma és nagy élmény egyben a hideg, hóban gazdag téli napokon. A jó társaság is adott a téli fagyban és este, egy pohár mellett a kellemesen meleg menedékházban. Túránk tehát elsősorban élménymászás a kezdőknek és javíthatatlan hegyimádóknak. A színpad havas játékunk számára a Rax-Alpok vagy a Magas-Tátra, amelyet autóval gyorsan elérünk Budapestről.

Szükséges felszerelés: meleg, téli ruházat, hátizsák, termosz és bakancs. Hótalpat természetesen biztosítunk. A többi szépség adott.

Hegyivezetés

A magashegységek az ott élő népek szemében évezredek óta a felsö hatalmak lakhelyei. A modern, természet szeretö ember a legjobb holmikkal felfegyverkezve is csak alázattal és teljesen felkészülve vághat neki a hegyóriásoknak. A alpinizmus extatikus élmény a kezdöknek, de sokszor a hétprőbás profiknak is. A hegyeka legdrágábbat is elvehetik tőlünk egy szempillantás alatt.

Az Alpok nehéz három és négyezreseinek meghóditása vagy egy hires és szép ( ez, ami igazán fontos!) utvonalon való feljutás profi hegyivezetővel különleges élmény. Expressz lift,a fennség birodalmába, miközben biztonságunkról tapasztalt vezető gondoskodik. Turacéljaink között vannak a Magas-Tátra büszke gránitormai és az Alpok hires hegyei, mint pl:

 • Gross Venediger (kezdöknek)
 • Gross Glockner (kezdöknek)
 • Ortler (kezdőknek)
 • Mont Paradiso (kezdöknek)
 • Mont Blanc (közép haladőknak)
 • Matternhorn (haladóknak)
 • Piz Badile (haladóknak)

Klettersteig túrák

Az extrém hegymászás extatikus világának szerencsére van egy demokratikusabb változata is, ahol mindent megtapasztalhatsz, amiért a hegyek szentélyét szereted. Ez a vasalt mászóutak, a klettersteigek - via ferráták- világa, amelyet a kalandkedvelő sportos műkedvelők is magas szinten gyakorolhatnak.

A klettersteigek a legkülönbözőbb nehézségekben vezetnek fel a lélegzetelállóan meredek hegyoldalakon, ahol mindenki megtalálhatja a személyre szabott kihívást. Bár a biztosítás itt csaknem kifogástalan, de a hegyi veszélyek (időjárás, kőhullás) a „vasalt utakat” sem kerülik el.

A klettersteig-kurzus 2-3-4 napos kurzus (természetesen a hétvégét magába foglalva!) az osztrák Hohe Wand, a Rax vagy a Dachstein gyönyörü hegyiben. Az alapfokú biztositástechnika elsajátitása a mi kletterssteig kurzusunk specialitása, de ez csupán egy „melléktermék”. A lényeg a néhány napos élménydús és fárasztó túra, amely után már mindig visszavárnak a hegyeink…

Oktatás: személyre szabottan vagy a Hegyisport mászóiskola vagy az Ikaland kis csoportos túráin.

Sportmászó kurzus

A sportmászás a sziklamászás élvezetes, objekttiv veszélyektöl mentes formája kisebb-nagyobb szilárd sziklákon. A cél a teljesitmény, amelyet csak kifinomult és harmonikus mozgással érhetünk el. a spotmászó kuzus teljesen személyre szabott, a speciális mozgás tanitása, a hatékonyság és a edzésmódszerek hármassága alkotja. Babcsán Gábor immár 25 éve mozog a nehéz kilences-tizes utakban és alpesi környezetben is képes erre. A kurzus témakörei a legkülönfélébbek lehetnek, egyéni igényekhez teljesen igazodva, igy például:

 • műfalas mászás, indoor edzésmódszerek egyéni tevekkel
 • boulder kurzus, technikai különlegességek, dimamikus stilus (napi 3-4 órás időtartamu)
 • előlmászás a VI-IX fokozatban, nehéz sportutak betanulásának szisztémája
 • alpesi sportmászás (2-3-4 naposmászás 2-3 fös kötélpartiban)
 • tradicionális mászás (gránit repedések, homökkövek). Cél akötélgyűrűhelyek, ékek és friendek profi hasznélata.

Műfalas mászóedzések

A Budapesti Műszaki Egyetem Mászókörével együttműködve a Sportközpont újonnan épült műfalán heti két alkalommal edzéseket tartunk. A jól megépített és esztétikus műfal 11 m magas és 30-35 különböző mászóutat találhatunk rajta, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Hétfő és csütörtök este (18-21 óra) vannak az edzések, elsősorban a kezdőknek ajánljuk, de a haladóknak is szolgálunk tippekkel a továbbfejlődéshez. Cél: a széleskörű mozgástechnikák elsajátítása a műfalas mászás speciális igényeihez igazítva.

Minden szükséges felszerelés a helyszínen kölcsönözhető. Részletes infó: http://mufal.hu

Szél testvérek Raxon

Klettersteig, Dolomitok

Isztria, téli tanfolyam

Mont Paradiso (4070 m)

Dachstein hegyeiben Attussa

Mediterrán öröm, Orsi

Dalmácia, Hvar